Akutt ryggsmerte

Akutte ryggsmerter


Over 80% av oss får plager med ryggen i løpet av livet, og akutte ryggsmerter er den vanligste formen for plage. Ryggen er en komplisert struktur, som både skal gi oss bevegelighet og stabilitet. Den består av virvler, mellomvirvelskiver, leddbånd, muskler, nerver og annet bindevev. Gjennom hele døgnet skal den holde oss oppreist mot tyngdekraften og fungere som base for alle kraftutøvelse vi gjør.


Det er ikke alltid mulig å gi en direkte årsak til at akutte ryggsmerter inntreffer, men vi vet at det er flere faktorer som kan påvirke:

tunge løft og vridninger eller ensidig kroppslig arbeid; dårlig fysisk form og inaktivitet over tid; mistrivsel og problemer på jobb eller hjemme, og arvelig disposisjon. Ofte er det en kombinasjon av flere årsaker.


Ved akutte ryggsmerter er den beste behandlingen å bevege seg så mye som mulig, og så smertfritt som mulig, men bevegelse med smerte er ikke skadelig. Dersom du begynner å tenke å ryggen som skadet og svak, er det enkelt å begynne å beskytte ryggen unødig. Slik unngåelsesadferd vet vi at forlenger smerteperioden og kan bidra til å skape vedvarende ryggsmerter. Sengeleie er ikke å anbefale som behandling, og bør ikke være langvarig.


Selv om smertene er sterke, er de sjelden uttrykk for noe alvorlig. Du bør imidlertid søke hjelp hvis:

  • Du føler deg utrygg på hva det kan være
  • Smertene er sterke og du ikke får nok hjelp av smertestillende tabletter eller ved avlastning av ryggen
  • Du trenger sykmelding eller smertene ikke raskt blir bedre
  • Du merker nedsatt muskelkraft
  • Du får problemer med vannlatingen eller blir nummen i skrittet (dette kan skyldes et stort prolaps som må opereres innen 24 timer)
  • Du har hatt ufrivillig vekttap eller føler deg generelt syk