Mortons nevrom


Mortons nevrom er en smertefull tilstand som kan oppstå ved kompresjon eller vedvarende irritasjon av en av fotnervene som går ut til tærne. Når nerven irriteres eller kommer i klem over lengre tid hovner den opp og det dannes en nerveknute - et nevrom. Nerven vil da klemmes enda mer, og det gir økt ubehag og smerter.


Symptomer

Ved Mortons nevrom oppleves plagen ofte mild, tidlig i forløpet, men ved vedvarende plager eller irritasjon av nerven kan dette ha stor innvirkning på hverdagen. Tilstanden er heldigvis ufarlig, det er smertene som er hovedproblemet.


Behandling

I starten kan det å bytte til en romsligere sko som ikke klemmer foten være hensiktsmessig. Det er også hensiktsmessig å igangsette alternativ trening og aktiviteter som ikke forverrer plagen.Tilpassning av innlegsssåler som gir god støtte for fotbue kan gi noe avlastning og smertelindring. Styrketrening og mobilisering av foten kan også hjelpe. Effekten av slike tiltak vil ofte komme i løpet av få dager.


Andre tiltak som benyttes er injeksjon av kortison rundt nerven. Enkelte ganger er operasjon nødvendig, og en vil da gå inn å fjerne nerven og hevelsen. Det anbefaler i midler tid å vente med operasjon til man har prøvd alle konservative behandlingsmetodene i 9-12 måneder uten effekt.


Kilde:

https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/ulike-sykdommer/mortons-metatarsalgi/

En irriterende nerve i foten