Hvorfor får jeg vondt i ryggen når jeg vasker opp?

Oppvaskrygg


Ryggsmerter en en av de vanligste plagene i det norske samfunnet og en av hovedgrunnene til at folk oppsøker fysikalsk behandling. 


For mange, som regelmessig plages av smerter i korsryggen, er det en lett fremoverbøyd stilling som er den mest utfordrende. Den stillingen man står i når man vasker opp, støvsuger eller raker løv. 


Ryggen vår er en sterk og fleksibel struktur som holdes fast ved hjelp av leddbånd og muskulatur. Og for at vi skal kunne bevege ryggen i alle retninger, har vi muskler på alle sider av ryggsøylen, som både bøyer, roterer og stabiliserer ryggsøylen. 


Musklene bak på ryggen har feste og utspring svært nær hverandre og tett inntil ryggsøylen. De har derfor stor evne til å utøve kraft og kontroll, mens musklene foran ryggen, også kalt magemuskler, har en litt mer utfordrende posisjon, med større avstand til ryggsøylen og klarer ikke påvirke ryggens bevegelser like detaljert. 


Magemusklene har allikevel en svært viktig rolle, ettersom de, når de spenner seg, vil kunne rette ut korsryggens svai, og bidra til stabiliteten i korsryggen. 


Når vi lener oss litt frem, blir det vanskeligere for magemusklene å delta i stabiliseringen, og belastningnen på musklene i ryggen blir større. Det blir økt trykk bak i ryggen og dersom totalbelastningen overskrider det du tåler, begynner det å bli smertefullt. 


For mange med denne type plager vil det hjelpe med enkle øvelser for å aktivere musklene på magen, slik at musklene i ryggen kan slappe mer av i aktivitetene. 


Om du ønsker veiledning i hvordan du kan endre belastningen på ryggmusklene dine, ta kontaktRyggmuskler, tett inntil ryggsøylen

Magemuskler, langt fra ryggsøylen