Hvordan vet jeg om jeg har en prolaps?

Prolaps


Prolaps er et ord som benyttes for å beskrive en tilstand der en sprekk i mellomvirvelskiven har ført til at noe av det tyktflytende innholdet i skiven har kommet ut. Prolapser kan skje i hele ryggsøylen, men er mest hyppig i nederste del av korsryggen og i nederste del av nakken.


Hvis du får en prolaps, vil du ofte få raskt økende smerter, som kan stråle fra ryggsøylen og helt ut i hånd eller fot. Du vil kunne oppleve nedsatt muskelkraft i enkelte muskler i det affiserte beinet og følsomheten for berøring vil endres, avhengig av størrelsen og plasseringen på prolapsen.


Det er fullt mulig å ha prolaps og ikke kjenne det. Faktisk er det en ganske vanlig tilstand i kroppen. 40 % av alle 40-åringer, som ikke har vondt i ryggen, har én eller flere prolapser.


Prolaps blir først smertefullt når væsken fra mellomvirvelskiven treffer en av nervene på vei ut av ryggsøylen. Det kan da oppstå sterke smerter som strekker seg i hele nervens forløp.


Det er ikke mulig å presse væsken tilbake i ryggen gjennom manipulasjon(knekking) eller andre typer fysikalsk behandling, men de aller fleste prolapser går tilbake av seg selv etter en stund.


Ved en fysikalsk undersøkelse kan man identifisere hvilket nivå i ryggen irritasjonen ligger på, slik at man kan tilpasse virkemidlene. Fysikalsk behandling har til hensikt å legge til rette for mest mulig normal bevegelse for ryggen i den smertefulle perioden og å redusere smerte fra omkringliggende strukturer. Dette gjøres gjennom en kombinasjon av manuell behandling og graderte egenøvelser.


Prolapser som gir store lammelser og smerter vurderes for operasjon. Under operasjoner fjerner man væsken som trykker på nerven. Dette gjøres dagkirurgisk.OBS!


Ved sjeldne tilfeller kan prolapsen påvirke nerven som påvirker vannlating, avføring og seksualfunksjon. Dette gir smerter, følelsesløshet i skrittet og manglende evne til å gå på toalettet. I slike tilfeller er det viktig å ringe 113, da blokkering av nervefunksjon i dette området kan gi varige og alvorlige skader.